De kracht van een consistente huisstijl

Door Caroline Beerman | eerste indruk

feb 01
Consistente huisstijl

Sietske Baaten en ik hebben ieder ons eigen specialisme. Maar we delen het geloof in de kracht van een consistente en passende huisstijl. Lees onze gezamenlijke blog hierover.

Afgelopen week bezocht ik, Caroline, weer eens een kantoor van een grootbank. Dat was al even geleden. Nu bijna alle bankzaken digitaal gaan, kom ik daar niet meer zo vaak. Mijn eerste indruk… ik was blij verrast. Een medewerker die naar je toe komt om je welkom te heten en vraagt voor welke dienstverlening je komt. “Als u wilt, in de hoek is een pantry met koffie en thee”. De balie, het meubilair en ook de kleding van de medewerkers, alles in dezelfde huisstijl.

Ik, Sietske, heb zin in het voorjaar. Op naar het tuincentrum! Bij de entree word ik al blij van de zee aan lentebloemen. Ik pak een mandje en laat mij via het hoofdpad door de winkel leiden. Makkelijk, want zo kan ik de sfeer goed in me opnemen. Wat is dat nou, wat me zo inspireert? Zijn het de planten, de potten, de sfeerlichten of de gezellig gedecoreerde tafels? Ik heb het amper door, maar overal wordt subtiel gebruik gemaakt van de huisstijlkleuren en dezelfde materialen. En het logo komt steeds op een creatieve manier terug, onder andere op prijskaarten en banieren. Zelfs dat draagt bij aan de sfeer waar ik zo blij van word!

Waarom zouden zo’n grootbank of winkel dit doen? Los van het segment of de branche hebben organisaties blijkbaar de universele behoefte om aansluiting te zoeken bij hun doelgroep met een passende uitstraling. Wat is nou de kracht van zo’n ver doorgevoerde huisstijl en wat komt er allemaal bij kijken?

Kleding, stijl en kleur
Een eerste indruk kun je maar één keer maken en die eerste indruk is héél belangrijk. Vooral ook als je als medewerker je organisatie vertegenwoordigt. In slechts een paar seconden bepaalt de ander (de klant) of hij iets van jou wil of aanvaardt en of hij jou aardig vindt.

Waardoor wordt die eerste indruk bepaald? Door je lengte en je postuur. Door de kleding die je draagt; de stijl, de snit, de kleur, het materiaal en de accessoires. Door je gezichtsuitdrukking (een glimlach doet wonderen), je houding en je manier van bewegen. En tot slot je stem en je taalgebruik.

Door ‘bedrijfskleding’ heeft de organisatie invloed op de uitstraling van haar medewerkers. Medewerkers zijn herkenbaar en als onderdeel van de huisstijl versterkt bedrijfskleding de bedrijfsidentiteit. Belangrijk is wel dat de snit en de kleuren zo zijn dat de bedrijfskleding zoveel mogelijk medewerkers flatteert en dat het prettig zit. En nog belangrijker, dat houding en gedrag van degenen die de bedrijfskleding dragen, ook overeenstemmen met de bedrijfsidentiteit. Immers zij zijn het visitekaartje van de organisatie.

Bedrijfsuitstraling
Klantbeleving, een professionele uitstraling, je met je organisatie positioneren als specialist… Met visuele elementen, een eigen vormentaal, kleur- en materiaalgebruik, kun je ervoor zorgen dat je huisstijl aansluit bij jouw doelgroep en waar je organisatie voor staat. Grote kans namelijk dat jouw organisatie en jouw doelgroep dezelfde waarden delen. Waarom zou je nog ‘gewoon’ een leuke kleur kiezen? Sterker nog, omdat beeldtaal heel onbewust en automatisch door ons brein wordt verwerkt, zorgt dat zelfs voor verwarring!

De kunst is eerst goed te analyseren wat voor stijl en vormgevingselementen bij de bedrijfsidentiteit passen. Vervolgens is het effectief én efficiënt om de gekozen stijl consistent door te voeren op alle communicatiedragers. Van gevel en receptie, productpresentatie en communicatie, tot website en drukwerk. Met consistentie bouw je namelijk aan vertrouwen en geloofwaardigheid. Het heeft niet alleen effect op je klanten, het helpt ook jezelf en je medewerkers om met trots bij te dragen aan de missie van de organisatie.

Kortom…
De som der elementen, het grote geheel, bepaalt hoe een uitstraling is. Als klant voel je je wel of niet welkom. Bovendien beïnvloedt de non-verbale communicatie of een klant tijdens dit bezoek iets koopt en of in de toekomst loyaal blijft.

De uitstraling klopt het beste als aan zowel de bedrijfs- als aan de persoonlijke presentatie van de medewerkers aandacht is besteed. Dan ontstaat er een synergie die voor de organisatie werkt!

Caroline Beerman van Het Presentatieatelier en Sietske Baaten van Concept by me delen het geloof in de kracht van een passende uitstraling. Ze vullen elkaar goed aan en ondersteunen organisaties hierbij. Ieder met haar eigen specialisme.

Caroline helpt ambitieuze professionals met hun persoonlijke presentatie en uitstraling. Vanuit wie je bent en wat je doelen zijn, gaat zij samen met haar klant op zoek naar wat voor hem of haar de juiste uitstraling is.

Sietske begeleidt organisaties bij de analyse, de vormgeving en het consistent doorvoeren van een passende huisstijl, met grafisch ontwerp en interieurontwerp.

Heb je aanvullingen, wil je sparren of wil je bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen? Leuk! Neem contact met ons op via info@hetpresentatieatelier.nl of info@conceptbyme.com.

Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!
Follow

Over de auteur

Caroline Beerman is eigenaar van Het Presentatieatelier en helpt ambitieuze professionals die hun persoonlijke presentatie en uitstraling willen inzetten om succesvol te zijn.

Laat een reactie achter:

Laat een reactie achter: